ראיונות עבודה הם שלב קריטי בתהליך הגיוס שבו מעסיקים מעריכים את כישוריהם והתאמתם של המועמדים לתפקיד. אמנם חיוני לאסוף מידע רלוונטי, אך ישנם גבולות משפטיים ואתיים לגבי השאלות שניתן לשאול. הבנת הגבולות הללו חיונית כדי להבטיח הוגנות ולהימנע מאפליה. להלן פירוט של מה מותר ומה אסור לשאול בראיון עבודה:
שאלות מותרות:
כישורים וניסיון הקשורים לעבודה: מותר לברר לגבי כישוריו, הניסיון והכישורים של המועמד הקשורים ישירות לדרישות התפקיד. שאלות על השכלה, היסטוריית עבודה ומיומנויות טכניות מקובלות בדרך כלל.
זמינות עבודה ולוח זמנים: מעסיקים יכולים לשאול לגבי זמינותו של המועמד לעבוד, כולל שעות העבודה המועדפות עליו וכל אילוצי תזמון שיש להם.
זכאות חוקית לעבודה: מותר לברר לגבי כשירותו החוקית של מועמד לעבוד בארץ ולוודא את זהותו לצורכי תעסוקה.
שאלות אסורות:
מאפיינים מוגנים: שאלות הקשורות לגיל, גזע, מינו, דתו, מצב משפחתי, נטייה מינית, מוגבלות או מאפיינים מוגנים אחרים של המועמד אסורות. זה כולל פניות לגבי מצב משפחתי, הריון או תוכניות להולדת ילדים.
בריאות והיסטוריה רפואית: מעסיקים אינם יכולים לשאול על ההיסטוריה הרפואית של המועמד, נכויותיו או מחלות קודמות. עם זאת, הם יכולים לברר לגבי יכולתו של המועמד לבצע פונקציות עבודה חיוניות עם או בלי התאמות סבירות.
מצב פיננסי: שאלות לגבי מצבו הפיננסי של המועמד, לרבות היסטוריית אשראי, חובות או פשיטת רגל, אינן מוגבלות מכיוון שהן אינן רלוונטיות לביצוע העבודה.
רישום פלילי: בעוד שמעסיקים עשויים לערוך בדיקות רקע, הם לא יכולים לשאול על הרישום הפלילי של מועמד במהלך הראיון, אלא אם כן הוא מתייחס ישירות לדרישות התפקיד או לחובות החוקיות.
לסיכום, הבנת גבולות השאלות המותרות והבלתי מותרות בראיון עבודה חיונית למעסיקים לנהל נהלי גיוס הוגנים וחוקים. על ידי התמקדות בפניות הקשורות לעבודה והימנעות משאלות מפלות או פולשניות, מעסיקים יכולים ליצור סביבת ראיונות מכילה ומכבדת תוך הבטחת ציות לחוקים ולתקנות .